Nu er processen om, hvorvidt det midlertidige stop for nye tilladelser til efterforskning og indvinding af skifergas skal videreføres, ophæves eller gøres permanent blevet igangsat.
Total og Nordsøfonden har den 5. juni tilbageleveret deres licens, fordi resultatet af deres efterforskningsboring ved Dybvad viste, at skiferlaget er for tyndt og med de forventede energipriser har de vurderet, at det ikke kan betale sig at iværksætte en kommerciel produktion.
Energistyrelsen forventer at modtage den afsluttende rapport vedrørende tilladelsen inden udgangen af juni måned.
Evalueringen bliver opdelt i en trinvis proces, fordi den videnskabelige udredning, der udkom den 29. januar 2016, har identificeret en række områder, hvor mere viden betegnes som ”afgørende nødvendig”. Der er derfor behov for en vurdering af, hvordan denne manglende viden kan indhentes. Energistyrelsens forventer at kunne fremlægge et resultat omkring årsskiftet.
Trin 2 bliver at træffe beslutning om, hvordan og hvornår den fulde evaluering kan foretages.
Læs orienterings brevet til Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget HER.
Det blev Gemidan fra Hjallerup og Nibstrup Naturplejelaug Koklapperne fra Brønderslev, der tirsdag modtog Brønderslev Kommunes Natur- og Miljøpris ved en sammenkomst på Dronninglund Rådhus. Det var Borgmester Mikael Klitgaard, der uddelte priserne. Der var nomineret 7 kandidater.
Vendsyssel Energi- og Miljøforening var, som deltager i Brønderslev Kommunes Grønne Råd, med til at pege på Gemidan, som prisvinder på et møde ugen før.
Gemidan er en entreprenør- og ingeniørvirksomhed, der har specialiseret sig inden for miljøteknik, genanvendelse og rådgivning. Gemidan fik prisen, fordi virksomheden arbejder målrettet med processer til løse de stigende affaldsproblemer.
Gemidans forretningsområder er inden for knusning af træ, affald kompostering, sortering af jord og kompost, produktion og afsætning af biomasse, emballering af affald, genanvendelse af organisk affald.
For Vendsyssel Energi- og Miljøforening var det udslagsgivende, at Gemidan har udviklet et anlæg, der er med til at øge genanvendelsen af organisk affald, således at der etableres en cirkulær økonomi, hvor alle næringsstoffer tilbageføres til naturen, samt omdannelse af husstandes organisk affald til en meget ren bio-væske, der kan tilføres lokale biogasanlæg og blive til grøn biogas, der vil erstatte fossile brændsler.
Se i øvrigt følgende video:
Vendsyssel Energi- og Miljøforening er også enig i, at det var oplagt at tildele Nibstrup Naturplejelaug ”Koklapperne” Kommunens Naturpris.
Foreningens formål er naturpleje ved afgræsning med kvæg på udyrkede arealer – så vidt muligt på et økologisk forsvarligt grundlag, samt at producere kalve/oksekød til fordeling mellem foreningens medlemmer, hvor alle kan blive medlem.
Kvæg, og især kødkvæg, er helt nødvendige for naturpleje i mange områder. En stor del af de værdifulde halvkulturarealer i Danmark – eksempelvis enge og overdrev – er truet af tilgroning. Denne tilgroning betyder, at værdifulde landskaber lukkes, at følsomme og lyskrævende plantearter forsvinder, og at dyrearter, som er knyttet til disse naturtyper, ikke længere kan trives her. Ved at benytte kødkvæg som naturplejere, kan det undgås, og dyrene kan komme ud af de stalde, som alt for mange dyr lever hele deres liv.
De øvrige nominerede til at modtage priserne var: Keld Koustrup Sørensen, Dronninglund, Jysk Vindenergi, Nørresundby, Flauenskjold Borgerforening, Brønderslev Bæredygtighedsfestival og Hi-Con A/S, Hjallerup.
Ifølge Energistyrelsen har det det franske olieselskab Total endegyldigt opgivet sin efterforskning efter skifergas i Nordjylland. Total har formelt tilkendegivet, at man vil tilbagelevere sin tilladelse til Energistyrelsen. Klima-, energi- og forsyningsministeren vil ikke udstede nye tilladelser, førend en evaluering ligger klar.
Der er ikke nok skifergas i den nordjyske undergrund ved Dybvad til, at det kan betale sig at indvinde den kommercielt. Det er konklusionen på efterforskningsboringen i Dybvad ved Vendsyssel, som blev gennemført i 2015. Dermed er der sat et foreløbigt punktum for skifergas i Danmark.
”Jeg noterer mig, at Total har afleveret sin tilladelse. Det er ærgerligt for statskassen, som kunne have nydt godt af en ny indtægtskilde i en tid, hvor vi ser stærkt faldende indtægter fra Nordsøen. Omvendt er jeg glad for, at borgerne i Dybvad nu har fået klarhed over, at Total ikke vil fortsætte arbejdet i området”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt.
Vendsyssel Energi- og Miljøforening mener det er stærkt foruroligende, at Løkke-regeringen og dens støttepartier er åben for en energiform som skifergas, der kan forurene grundvandet og skade klimaet.
VEMF vil fortsætte arbejdet for et politisk forbud.