Det mener vi
I 33 år har Vendsyssel Energi- og Miljøforening arbejdet for at mindske udledning af drivhusgasser ved at fremme vedvarende energi, samt anvise energibesparelser i landsdelens boliger.
Efterfølgende kan du læse 28 punkter, som kort afdækker det, vi mener her og nu.
001 Verden når ikke at opfylde parisaftalen – 3 til 4 grader i 2100 er mere realistisk end 1,5 grad celsius.
002 Vi skal udnytte en bred palet af energikilder, som tilsammen kan give os den energi, pris og forsyningssikkerhed, som fossile brændsler har givet os i mange år.
003 Hvert ton CO2e sparet i dag fremfor i morgen er vigtig.
004 Den reneste energi er den energi, vi ikke bruger.
005 Vi skal producere energi der, hvor den bruges.
006 Vi skal bygge tæt og højt i byerne med grønne områder, som kiler mellem boligområderne.
007 Det åbne land forbeholdes primært landbrug og energiproduktion.
008 En ensartet CO2 afgift indføres straks stigende efter behov efter princippet, at det er forurenerne, som bærer omkostningerne ved deres forurening.
009 Biltransport begrænses ved hjælp af variabel roadpricing.
010 Flere vindmøller på land og på havet.
011 Biogas er ikke vedvarende energi, men fornybar. Alt husdyrsgylle skal bioforgasses.
012 På sigt skal vi kun bruge dansk biomasse.
013 Vi skal elektrificere fjernvarmen og boligerne udenfor fjernvarmeområderne med varmepumper.
014 Forbud mod brændeovne i alle nye huse og i fjernvarmeområder.
015 Solceller bør opsættes på tage eller alternativt som hybridanlæg sammen med vindmøller og ikke som store markanlæg på landbrugsjord, fordi naturen mangler plads, og vi skal have mere skov. Derudover kan der opstilles solceller i havneområder og erhvervsområder samt i forbindelse med motorveje eksempelvis som støjreducerende konstruktion.
016 Husdyr tilpasses foderproduktion i Danmark. Import af foder (soja) udfases.
017 50 pct færre husdyr prioriteres.
018 Økologiske heltids landbrug øges med mindst 2 pct. om året til vi når 100 pct. med udgangspunkt i 2020, hvor 9 pct. var økologiske.
019 Lavbundsjorder oversvømmes og passer sig selv.
020 Mere skov og vild natur.
021 Folketinget bør opfylde 2030 målet om 70 procent reduktion i forhold til 1990 i 2030, så hurtigt det er muligt. Regeringen har allerede fremrykket målet om klimaneutralitet til 2045 i regeringsgrundlaget og sat et nyt mål om 110 pct. reduktion i 2050. Derudover bør der sætte nye delmål: 2035 – 80 pct. 2040 – 90 pct., som også EU-Kommissionen ønsker skal være gældende for medlemsstaterne i EU.
022 Power-to-X (Strøm-til-noget) til brint bør blive et væsentligt element i den grønne omstilling, fordi de kan køre i timer med stor produktion fra vind og sol, men også undlade at køre, når blæsten lægger sig, eller solen går ned. Netop fleksibelt forbrug og nye måder at balancere elnettet bliver meget vigtig i et energisystem, hvor en stor del af produktionen kommer, som vinden blæser, og solen skinner.
023 I fremtidens fjernvarme bør potentialet i geotermi og overskudsvarme fra industri, datacentre og Power-to-X udnyttes og fjernvarme bør udvikle sig hen mod lavere fremløbstemperatur i transmissionsrørene.
024 CO2 fangst kun fra affalds og biobrændselsanlæg. CO2 bør ikke deponeres i undergrunden. Kulstof fra CO2 fangst tilsættes Power-to-X brint til flydende brændsler.
025 Nej til kernekraft. Vi ser ikke kernekraft, som en del af den grønne omstilling i Danmark. Vi anerkender at kernekraft har det laveste CO₂-aftryk sammenlignet med andre energikilder så længe der ikke sker utilsigtede hændelser. Når det er sagt er kernekraft en farlig energikilde med hensyn til affald, uran og sikkerhed.
026 Mere træ i byggeriet – mindre beton og tegl.
027 Bygningers tage er enten hvide, grønne eller med solceller.
028 Bygningsreglementet ændres, så det foreskriver, at nybyggede erhvervsbygninger med et areal på over 1000 kvm med fladt tag beliggende i erhvervsområder eller i landzone, skal dimensioneres således, at der kan installeres et solcelleanlæg til elproduktion på bygningens tag.
029 Det skal være dyrere at købe nyt og billigere at få repareret. Vi skal blive bedre til at genbruge og forlænge levetiden på de produkter, de fleste af os bruger.