Verdens største kommercielle Power-to-X anlæg i drift i Kassø
Det er vigtigt for den grønne omstilling, at der kommer gang i etableringen af Power-to-X-projekter. I Power-to X projekter omdanner man sol- og vindmøllestrøm til brint ved hjælp af elektrolyse. Elektrolyse er en teknologi, hvor vand spaltes til brint og ilt ved hjælp af strøm. Derfor er Power-to-X CO2e-neutralt, hvis strømmen kommer fra sol og vind.
Brinten kan bruges direkte eller omformes til brintbaserede produkter såsom ammoniak, metanol, metan og dieselprodukter. Brint kan erstatte fossile brændsler i de sektorer, der ikke kan anvende den grønne strøm direkte. Dermed kan CO2e-udledningerne reduceres til glæde for den grønne omstilling og bidrage til forsyningssikkerhed, når det er vindstille og overskyet.
Politikerne har også store ambitioner for Power-to-X-teknologien og sat mål om 4000-6000 MW elektrolysekapacitet i 2030.
Desværre går udviklingen af Power-to-X ikke så stærkt som ønsket, bl.a. på grund af stigende omkostninger og manglende opstilling af sol- og vindenergi.
Målet med Verdens største kommercielle Power-to-X anlæg i Kassø er at producere e-metanol, som alternativer til fossile brændstoffer. Det er planen, at e-metanolen skal forsyne Mærsks flåde af kommende e-metanoldrevne containerskibe og på den måde bidrage til CO2-neutral skibsfart. Det smarte ved e-metanol er, at det er flydende ved stuetemperatur. I modsætning til elektricitet er det nemt at opbevare, indtil det skal bruges.
I januar 2025 leverede European Energys PtX-anlæg i Kassø i Syddanmark den første brint fra det 52 MW store elektrolyseanlæg. Anlægget er leveret af Siemens Energy.
Og nu efter nogle års forsinkelse er den første e-metanol den 12. marts 2025 blevet produceret på metanolanlægget. Her omdannes brinten via en katalysator og biogen CO2 fra Tønder Biogas til metanol og vand. Det forventes at metanolanlægget vil blive fuldt udbygget i løbet af året. Det vil betyde at anlægget vil producere op til 42.000 tons e-metanol årligt.
Op til 10-25 procent af energien, der ved elektrolyse-processen omdannes til varme, skal ledes bort. Det er noget skidt. Derfor er det vigtigt drift- og klimamæssigt, at al overskudsvarme udnyttes til fjernvarme. I Kassø projektet er der lavet aftale med Aabenraa Fjernvarme om at aftage op mod 50.000 MWh overskudsvarme på årsbasis.
Det er afgørende for produktion e-metanol, at prisen er konkurrencedygtig på markedet. Ejerne af anlæggene vil forsøge at optimere deres produktion af e-metanol i forhold til sol og vind og priserne på elmarkedet. PtX-anlægget vil være i drift i perioder med lave elpriser og omvendt neddrosle eller helt lukke i perioder med høje elpriser. I de perioder vil eget produceret strøm i stedet blive solgt på el-børsen.
Opstilling af sol og vind på land går i dag for langsomt. I dag dækker sol og vind kun 20 procent af energiforbruget. Resten af den Vedvarende energi på 36 procent kommer fra biomasse, som fornyes med mange års forsinkelse. Det betyder, at mere end halvdelen af Danmarks samlede energiforbrug stadig er fossilt.
Derfor er planen også, at sol og vind med tiden skal firedobles. Derr skal etableres større energiparker på land med solceller og vindmøller med mulighed for at kombinere parkerne med power-to-X med industriproduktion af brændstof.
Der er indtil videre udpeget 26 statslige energiparker i Danmark. 7 energiparker ligger i de fire kommuner i Vendsyssel, som Vendsyssel Energi- og Miljøforening arbejder med. De er fordelt på 3 parker i Frederikshavn Kommune, 2 parker i Jammerbugt Kommune og 2 parker i Brønderslev Kommune.
Det største projekt er Brønderslev Energipark, som kommer til at ligge på et areal på 1748 hektar.
Brønderslev Energipark syd
I den kommende energipark lidt syd for Brønderslev, ønsker European Energy at opføre solceller og vindmøller og et Power-to-X anlæg til produktion af e-metanol.
Brønderslev Byråd har sagt ja til at gå videre med planerne. Der er ved at blive udarbejdet udkast til kommuneplantillæg og lokalplan, samt en miljøkonsekvensrapport. De skal skal godkendes politisk med efterfølgende offentlig høring.
Brønderslev Energipark med solceller og vindmøller er markedsført som et samlet og selvstændigt projekt. Parken skal sammen med den kommende Hvilshøj solcellepark bidrage til Power-to-X produktion og e-metanol på sigt . Det er planen, at projektet etableres i forskellige etaper med først sol og vind. Senere, måske først på den anden side af 2030, vil Power-to-X og e-metanol produktion blive til virkelighed.
Brønderslev Power-to-X kan, hvis anlægget bliver til virkelighed, årligt omdanne op til 1.500.000 MWh vedvarende energi fra sol og vind til flydende brændstof. I processen genbruges årligt op til 200.000 tons CO2. De årlige forbrugs- og produktionstal vil afhængige af antallet af driftstimer, der optimeres ud fra elprisen. Den forventede årlige metanolproduktion er 100.000 ton årligt.
I efteråret 2024 har European Energy fået omkring 375 millioner kroner af EU’s Innovationsfond til et metanolanlæg i Danmark. Så må vi se om anlægget kommer til at ligge i Brønderslev.
For kort tid siden har regeringen udpeget den første statslige energipark, som skal ligge i Idomlund ved Holstebro. Energipark er atypisk, fordi det er en park der kun vil bestå af Power-to-X. I området er er der dog allerede en stor produktion af grøn strøm fra solceller og vindmøller. Vindenergien, som bliver produceret på Nordsøen, kommer også den vej ind.
Energistyrelsen har den 24. november udarbejdet en oversigt over alle brint- og PtX-projekter i Danmark. Listen udgør et øjebliksbillede af, hvad Energistyrelsen har kendskab til af offentlige ud meldte projekter. Det fremgår af listen at der ved Hirtshals ligger et mindre elektrolyseanlæg på 2 MW. Selskabet Grønbrint, som ejes af Jens Peter Lunden og det norske energiselskab Norwegian Hydrogen udnytter landmandens vindmøllestrøm til at producerer e-metan.